fbpx

Щастието е ЛЕСНО нещо

Щастието е ЛЕСНО нещо

щастие

Вероятно няма човек, който да не иска да е щастлив. И всеки разбира щастието по свой начин. Колкото хора – толкова и определения за щастие. Но какво представлява то по своята същност?

Това е просто състояние. Наше вътрешно състояние. Всеки може да избере какво да е неговото вътрешно състояние. Но ние сме оплели този избор с многобройни външни показатели. Имаме безброй ограничаващи ни убеждения, които извеждаме от така наречената „физическа реалност”.

Твърде много хора свързват щастието с това, което притежават, а не с това, което те са. Ние се идентифицираме с притежанията си – образование, професия, дом, семейство, кола, пари, успехи, имидж, известност, власт. И си мислим, че колкото повече имаме, толкова сме по-щастливи. Но всъщност много хора с „добри” притежания си дават сметка, че не са щастливи. И веднага правят извода, че това, което имат, е недостатъчно. Значи им трябва още, е после още, и пак още.

Колко пъти сме чували: „Само да сключа тази сделка, ще бъда много щастлив!” или: „Веднъж да спечеля тези пари, ще бъда истински щастлив!” Сключваме сделката, спечелваме парите, но не е достатъчно. Задава се по-голяма сделка, повече пари и се хвърляме в борбата за още и още. И няма край.

Няма как външните притежания да променят нашето вътрешно състояние. Винаги ще има някой, който притежава повече от нас, който е по-успешен от нас. Тази борба на егото ни за повече и повече няма край и не може да ни даде състоянието на щастие. Колкото и да се стараем да придобиваме неща, да постъпваме правилно, да отговаряме на всички очаквания и да изглеждаме идеално в очите на другите, това не е достатъчно. Продължаваме да се чувстваме неудовлетворени и нещастни вътре в себе си.

За да можем да продължим, гледаме да не обръщаме внимание на себе си – нали обществото ни е възпитало, че трябва да мислим първо за другите, важни са близките ни хора, работата и какво ли още не, а ние не сме толкова важни. Важното е да изглеждаме добри и правилни. Пък и нали наблюдаваме хората около нас – те също тичат с всички сили като хамстери във въртележка, и решаваме, че просто „това е животът”. Приемаме, че щастието е само един непостижим идеал и продължаваме още по упорито, с още повече ангажименти, за да нямаме излишно време да мислим за себе си.

Май доста се отдалечихме от щастието. А то е лесно нещо!

Създадени сме за него и затова толкова се стремим да го постигнем. Само трябва да сменим фокуса от притежанията към себе си. Трябва да изоставим убеждението, че нещо извън нас може да промени състоянието вътре в нас. Това съвсем не означава да живеем в бедност и лишения. Нищо подобно. Физическият свят винаги отразява към нас това, което сме. Затова е толкова важно да обърнем вниманието към себе си и да вземем решение какъв човек искаме да бъдем. Не какво искаме да имаме, а какви да бъдем! И да действаме от тази позиция – кой всъщност съм аз. Само тогава, и то след известно време, ще имаме всичко, което отговаря на това кои сме.

Това решение е трудно. Повечето хора дори нямат време да се сетят за себе си, та какво остава да се замислят кои всъщност са. Защото винаги има неотложна работа. Те са като роботи – трябва да са перфектни, точни, навреме, и то бързо. Единственото, което подлежи на отлагане, е техният живот като човеци. Както се казва – и това е избор. Имат право на него, както и на задължението да си го изживеят с всичките му екстри.

Но да се върнем към тези, които са решили да изберат щастието…

щастие

Как да спреш да се тревожиш и да бъдещ щастлив СЕГА

Какво трябва да направиш? Откъде да започнеш? Решението е първата крачка, но как да действаш по-нататък?

Първо трябва да дадем информация на ума, която да бъде смислена за него, за да може да продължи. За да променим живота си към по-добро, трябва да разширим представите си за него. Ако старите убеждения не ни дават това, което искаме, трябва да ги сменим с нови.

От основополагащо значение е разбирането ни за света като единство и баланс на духовното и материалното. Освен физическото тяло, носим и нефизическа част – Душа, Висш Аз, или както искате я наречете. Основата на физическия ни свят всъщност е нефизическа. Има предостатъчно доказателства от съвременната наука и особено от физиката и биологията. Няма да се спирам на това. Точно тази наша нефизическа част е в постоянна връзка с Източника. И винаги имаме подкрепата му – и за хубаво, и за лошо. Ние избираме какво да сътворим.

По принцип всичко е възможно. Необходимо е само да обичаме напълно себе си, да не се гневим на миналото, да не се тревожим за бъдещето, да сме благодарни за всичко в настоящето си и да действаме, ръководени от интуицията си. Тя ни насочва чрез радостното ни вдъхновение във всеки момент. Човек може да усети щастието само в настоящия момент.

Ако знаем, че имаме пълна подкрепа и че всичко, което се случва, е за наше добро; ако виждаме живота като интересен, вълнуващ и изпълнен с чудесни преживявания, лесно ще изпитваме щастие!

Когато човек е щастлив, дори обстоятелствата да останат същите, той ги възприема и преживява по друг начин. Ако поддържаме новото си състояние продължително време и действаме в това състояние, постепенно животът ни ще започне да се променя и на физическо ниво. Вибрацията на щастието ще привлече към нас всички физически проявления, включително и притежания, които съответстват на един щастлив човек.

Истинското сътворяване на живота ни такъв, какъвто искаме да бъде, се случва отвътре навън!

Вашият коментар